Vinyl padló kopásállóság?

Kerma műbőr és textil falpanelek – Sokoldalú belső falburkolatok a modern otthonokba
2023.04.14.
Mind

Vinyl padló kopásállóság?

Vinyl padló kopásállóság 3

A vinyl padló kopásállóságot sokan keverik a karcállósággal. Mielőtt jobban belemennénk, először is a fogalmakat kell tisztáznunk. Ez azért lényeges, hogy később ne csalódjatok. Nincs olyan vinyl padló gyártó jelenleg, aki a karcokra garanciát adna. Ugyan is a mechanikai sérülések sokszor figyelmetlenség miatt is előfordulhatnak. Azt szoktam mondani, hogy egy nagyon drága autót is meg lehet karcolni és még sem viszed vissza, hogy ez garanciális probléma. Szóval így van ez vinyl padlóknál is.  Tehát attól, hogy egy padló kopásálló, nem azt jelenti, hogy karcálló is!

Mi alapján határozzák meg a vinyl padló kopásállóságot:

  • Égési tulajdonságok
  • Formaldehid emisszió
  • Csúszásgátló képesség
  • Elektrosztatikai jellemzők
  • Hővezető képesség
  • Tartósság égési tulajdonság alapján

Ezek a paraméterek bekerülnek a termékek teljesítmény nyilatkozatába ami egyben egy minőségi tanúsítvány is.

A vinyl padló kopásállósága kulcsfontosságú tényező a padló élettartamának és megjelenésének megőrzése szempontjából. A kopásállóságot többféle osztályba sorolják. Ezek az osztályok a padló tartósságát és használati intenzitását tükrözik. Lehet például lakossági használatra besorolt kopásállóság, ami egy alacsonyabb forgalommal számol, itt lehet egy kisebb kopóréteg. Ebben az esetben általában AC/3 jelzést kapják, vagy a 21-es vagy a 22-es és a 23-as számot. Illetve a csomagoláson találhatok piktogramot is, ami így néz ki:

Lehet ezen kívül még közületi és ipari kopásállóság is, ami magasabb osztályba van már sorolva. Ezeknél egy vastagabb kopóréteget kapnak a padlók, mivel jelentős használati igénybevételnek vannak ilyenkor kitéve. Ebben az esetben az AC/4 vagy AC/5 jelzéssel látják el, de egyes padlókon már találkozhattok az AC/6 jelzéssel is. A kereskedelmi helyiségek általában a 31-34ig osztály  számozást kapják. Az ipari területeken lefektetett, vagy az intenzív és extrém terhelésnek kitett padlókat pedig 41-43-ig osztályba sorolják. Itt is jelölhetik piktogrammal, ami így néz ki:

 

A padlóburkolat felülről látható felső rétegét kopórétegnek nevezzük. Mivel a kopóréteg közvetlen kopásnak van kitéve, számos követelménynek kell megfelelnie. Ráadásul az egyes tervezési elemek kölcsönös hatásai olyan összetettek, hogy szabványos technológiai tesztekhez kell folyamodni. Ezt a gyártók folyamatosan elvégzik és fejlesztik!

Összefoglalva:

A vinyl padló kopásállósága nagyban függ a megvásárolt termék minőségétől, melyet a csomagolásokon tudtok ellenőrizni, a fentebb leírtak alapján. Egy másik lényeges szempont, hogy a bejáratoknál használjatok szennyfogó szőnyegeket, hogy megakadályozzátok a sáros vagy homokos cipő által okozott mikro karcolásokat. A bútorok, székek lábaira rátapadt por és szennyeződés szintén karcolhatja a vinyl padlót, így a bútor lábakra érdemes filcet ragasztani. Ezzel elkerülhető, hogy a padló karcos legyen és ezáltal hosszú ideig megtarthassa eredeti megjelenését.

Amenyibben erre a pár apró részletre odafigyeltek akkor a vinyl padlóburkolat egy hosszú élettartamú és esztétikailag is tartós megoldást kínál. További kérdésitek lennének még a vinyl padlók kopásállóságával kapcsolatban, írjátok meg nekünk az info@trendpadlok.hu email címre és padlótanácsadónk legjobb tudása szerint válaszolni fog nektek!

Vinyl padló kínálatunkat itt megtekinthetitek: vinyl padlók

Az SPC padlót ismeritek? Ebben a blog bejegyzésünkben olvashattok róla: Mi az SPC padló?

Comments are closed.