Milyen színeket válasszunk otthonunkba?

Trendpadlók hálószoba
Ugye fontos a pihenés?
2018-09-14
A fa parketta minden helységben tökéletes
Mivel burkoljunk?
2018-09-28
Mind

Milyen színeket válasszunk otthonunkba?

A piros szín figyelemkeltő hatású

A piros szín figyelemkeltő hatású

Mindannyiunknak vannak kedvenc színei, amit szívesen viselünk, vagy szeretünk látni, azonban a egyéb hatásai miatt érdemes tudatosan használni a lakásunk helyiségétől, funkciójától függően.

Íme a színekről bővebben:

Piros

A kék ellentétes hatását érhetjük el a pirossal, ami megemeli a vérnyomásunkat, a légzésünket, az éhségérzetünket, egyszóval, felpezsdít minket. Piros helységekben az ember könnyen elveszíti az időérzékét. Mivel a piros igen erőteljes, általában inkább a hangsúlyok megteremtésére használják. Bizonyos árnyalatai, mint a narancs, a terrakotta, a cinóber, letompítják a piros vibráló erejét, és komfortos, barátságos összhatást keltenek.

A piros mindig nagyon hangsúlyos, figyelemfelkeltő választás, ezért akár bútorokról, akár kiegészítőkről van szó, kiemelten oda kell figyelnünk a minőségre és a megfelelő ápoltságra. Ne feledjük, hogy egy vérvörös bútor nem csak elméletben néz ki vörösnek, az tényleg vörös! Bútorszövetként, tapéta színként óvatosan és inkább figyelem felkeltő színként használjuk.

Mindegyik szín közül a sárga fárasztja el a leghamarabb a szemünket. Gyorsítja az anyagcserét, ugyanakkor felingerelheti a kisbabákat. A felnőttek is hajlamosabbak elveszíteni a türelmüket egy sárga szobában. Mindezekkel párhuzamosan a sárga, akárcsak a napfény, boldoggá, energetikussá és vidámmá tesz bennünket.

A sárga változatainak mérhetetlen tárházát rejti magában, egyesek sokkal merészebben terveznek vele, mint mások. Az bizonyos, hogy krémes, bézs árnyalataival sokkal kellemesebb együtt élni, mint például az üdítő citromsárgával. Ez az a szín, ami mindegyiknél egyértelműbb érzelmi hatást vált ki az emberekből, akik szeretik, lelkesen esküsznek rá, akik nem, azok hevesen tiltakoznak ellene.

Kék

Gazdag árnyalatai nyugalmat és harmóniát sugároznak, éppen ezért ez a szín kitűnő választás a hálószobába, illetve az olyan aktivitást feltételező helységekbe, mint például a dolgozó, vagy gyerekszoba.

A kék árnyalatai nyugalmat és harmóniát sugároznak

A kék árnyalatai nyugalmat és harmóniát sugároznak

 

Élénk, tiszta árnyalatai szinte kívánkoznak a fürdőszobába, ellenben nem tanácsos a konyhában használni őket. Ételeink közelében a túl sok kék szín inkább étvágytalanságot okoz, ami fogyókúrázóknak talán előnyös, de a hétköznapokban nem túl kényelmes megoldás. A ’90-es évek elején a bútorok burkolatának 60 – 70%-a volt erős kék színű. Ma inkább a türkizes, vagy égkék színek a kedvelt tónusok, szőnyeg színnek

tökéletes.

 

 

 

 

 

 

Zöld

A zöld szín képviseli a természet ezernyi árnyalatát, ez teszi olyan varázslatossá. Akárcsak a kék, a zöld is nyugalmat áraszt, közismerten gyógyító erejű. Belső terekben az olíva, a zsálya semleges árnyalatai ajánlottak. Világos színekben akár egy életen keresztül megfelelő választást jelentenek, megannyi variációban kombinálhatjuk őket.

A mélyzöld tradicionálisan a „bankárok” színe (mint a burgundi, a rubint vagy a zafírkék). Az almazöld, vagy a sárgászöld viszonylag népszerűtlen, a chartreuse (neonzöld) nagyobb felületen úgy hathat, mint egy arculcsapás, viszont annál jobban mutat kis dózisokban, akár csak kiegészítőként használva. Lakásban a zöldek közül jelenleg a kiwi és a sárgászöld árnyalatok, valamint a türkizes tónusok a szívesen alkalmazott színek.

Narancs

Ez a szín meleg, otthonos és élettel teli. A sárgadinnye, a mandarin, a narancs, a mangó árnyalatai mind ragyogóak, vidámak és éhségnövelők. Nyugodtan használhatjuk őket a konyhában, az étkezőben, helységeink mindig friss, hívogató hangulatot fognak árasztani. Óvatos alkalmazásukkal (bútorszövet, függöny, falak és szőnyegek) remek, vidám életigenlő tereket lehet kelteni.

Bíbor/lila

A legfényűzőbb, gyakran misztikus és vallási jelentéssel bíró színné vált a történelem során. A bíbor a királyok színe. Lenyűgöző színskálája a padlizsántól a nyári égbolt lilás kékjéig terjed. A telített bíbor sűrű és mély árnyalatai energiát sugároznak felénk, a levendulába hajló lilák a tinédzserek kedvelt színei. Bizonyos árnyalataival finom, semleges hatásokat érhetünk el.

Trendszín. Szürkével mindenképpen, de egyéb színekkel is szabad, lehet keverni, bútorszövetként a szürke és lila árnyalatai extravagáns bútorokat kelthet életre.

Fekete

A fekete az időtlenséget, az eleganciát és a kifinomultságot jelképezi. Mindegyik sötét szín közül a fekete zsugorítja leginkább a teret optikailag, így hacsak nem akarjuk egy gubóban érezni magunkat, lehetőség szerint kerüljük a fekete felületeket, főként az egész falon. Szintén átgondolandó, hogy a több rétegben felvitt fekete festéket a későbbiekben nem lehet lefedni más színnel. Lakásban óvatosan bánjunk vele. Nagyobb méterű bútorknál a kiválasztott bútorszövet inkább az antracit szürke felé közelítsen, de műbőr és bőr bútorknál a fekete is elfogadott.

Bár a fekete kombinálhatósága szinte határtalan, egyes színekkel, mint például a narancs, irritáló hatásba léphet. Aktuális trendként fel-feltűnik bútorzatként, dekorációként semleges alapszínű szobákban, ezzel a megoldással elegáns, divatos hangulatot adhatunk klasszikus szobáinknak. A fekete a fehérrel kombinálva mindig nagyon modernnek hat.

Rózsaszín

A rózsaszín egy nagyon érdekes szín, kulturális asszociációnkban a nőiességet jelképezi, de sokkal több annál. Kutatásokkal bizonyították, hogy a rózsaszín csökkenti a feszültséget, egyes börtönökben még kísérletet is tettek arra, hogy a rabok agresszióját mérsékeljék vele.

A rózsaszín általában kényelmes, kiegyensúlyozott érzést kelt, nagyon sokan a gyermeki ártatlansága miatt kedvelik. Jó választás kisgyerekek, tinédzserek szobájába, akár levendulával is kombinálhatjuk, nem hibázhatunk vele. felnőtt terekben inkább figyelem felkeltő színként használjuk. ( bútorszövet, műbőr, függöny)

Szürke

Fokozza a kreativitást, így kitűnő választás irodákba, vagy stúdiókba. Sokan vezető színként szeretik alkalmazni, a semleges szürke végtelen számú kombinációhoz nyújt szolid hátteret. A falakon használva hosszú távon is kellemes közérzetet biztosít, szinte bármilyen bútorhoz illik, és rendkívül stílusos képet tud adni. Hagyományos vagy modern, nyaraló, vagy lakás, a szürke segítségével bármilyen helységet elegánssá tehetünk. Előfordulhat, hogy túlzott mértékű alkalmazása esetén ( bútor, bútorszövet, tapéták, függönyök ) a tér unalmas lehet, ezért további színek alkalmazását ajánljuk!

Barna

A barna a megbízhatóság, a nyugalom, a kényelem színe, csillapító hatása egyszerűen és bárhol működésbe lép. Nappalikba, központi helységebe kitűnő választás, nagyon jól működik együtt meleg, fűszeres színárnyalatokkal.

A barna tónusai illenek bármilyen bútorhoz, padló burkolatnak a legmegfelelőbb szín

A barna tónusai illenek bármilyen bútorhoz, padló burkolatnak a legmegfelelőbb szín

 

Épp úgy, mint a szürke, a barna semleges változatai is széles skálán mozognak, árnyalattól függően majdnem mindenhol használhatjuk őket. Váratlan színekkel kombinálva, mint például a kék, a zöld vagy a rózsaszín árnyalatai, izgalmas és modern hatást érhetünk el.

Örök életű szín, főleg, ha tónusai alkalmazkodnak a mindenkori trendhez. Bútorszövet, padló, szőnyeg, falszín és tapéta színekben az utóbbi 3-4 évben a toplista vezető helyén van, főleg, ha kombináljuk a bézs, kapuccino, kávé színeivel. Kedvelt színvariációk ehhez a színhez a zöld, sárga, kék, ezüst és néha az arany, vagy a fekete.

Comments are closed.