Parketta színek kiválasztása
Parketta színek kiválasztása
2019-09-20
Laminált padló lerakás sajátkezűleg
Laminált padló lerakás házilag
2019-12-02
Mind

Laminált padló méretek

Laminált padló méretek választása

Laminált padló méretek közül is csak az elmúlt 5-10 évben van lehetőségünk válogatni. 

A laminált padló méretek is leginkább optikailag befolyásolják a szoba látványát, a térérzet növelése általában az egyik legfontosabb szempont a választásnál.
Ezt az igényt követik a gyártók is, amikor különböző laminált padló méretekkel jelennek meg a piacon. Ahol a négyzetméterek tekintetében meg van kötve a kezünk, optikailag még mindig nagyon sok lehetőségünk van a megfelelő laminált padló méretek használatával.

Írtunk már arról, hogy a parketta színek hogyan hatnak a helységekben, ugyanigy létjogusultsága van annak, hogy a laminált padló méretekről is ejtsünk néhány szót.

Ugyanazzal a színnel, de más és más laminált padló méretek alkalmazásával teljesen más benyomást kelthet a padló ugyanabban a szobában. Ugyanakkor a laminált padló méreteknek jelentősége van az ellenállóság és a hőérzet szempontjából is. 

Laminált padló méretek kiválasztása

Méret tekintetében három adatot kell figyelembe venni. Szélesség, hosszúság, és a vastagság. A szélesség és hossz kiválasztása nem csupán egy döntés, de egy komoly választás a design tekintetében, ami az egész padló összképére nagy hatással van. A vastagságot leginkább praktikus szempontok alapján érdemes választani.

Milyen széles legyen a panel?

A hagyományos szélesség (135 mm) mellett igen “széles” a választék áll rendelkezésünkre. A tradicionális méreteket már igazából akkor választjuk, amikor régi parketta padló érzetét szeretnénk otthonunkba varázsolni. Ha ez a célunk, akkor különösen jól fognak mutatni a két vagy három párhuzamos osztással készült lapok. Ezeknél a szélesség 135 mm, de a mintázat miatt olyan érzést kelt, mintha keskeny, parketta lenne.

Keskeny panel méret

Ha autentikus, rusztikus hatást szeretnénk elérni vagy akár a legmodernebb külsőt keressük, a szélesebb laminált padló méretek közül válasszunk! Széles laminált lapokat 193 mm-től akár 243 mm-ig találhatunk a piacon. Minél szélesebbet választunk, annál kevesebb összeillesztés lesz a padlónkon, és annál tágasabb érzést kelt a helységben.

Laminált padló méretek-széles

A panel hosszúsága drámai hatást nyújthat

Minél szélesebb laminált padlót választunk, annál hosszabb elem fog igazán illeni hozzá.

És minél hosszabb méretű egy-egy padlólap, annál nagyobb térérzetet kölcsönöz a helyiségnek, ahol használjuk.

A modern trendek a tágas, nagy tereket helyezik előnybe, ahol ezek az extrém szélességű és hosszúságú lapok igazán jól mutatnak. Nagy, világos szobában elhelyezett, hosszú laminált lapok vezetik a tekintetünket. Különösen, ha a padlólap száliránya a fény irányába fut.

 

 

Vastagságot a praktikusság határozza meg

8mm-től egészen 14 mm-ig találhatunk laminált lapokat az üzletekben. Az anyag vastagsága sokszor összefüggésben van a ellenállósággal is. Minél nagyobb egy laminált padlólap ellenállósága, annál jobban bírja a kiképzést az olyan helységekben, ahol nagy igénybevételnek van kitéve. Annál nehezebben törik el például, ha valamilyen tárgyat leejtünk.

Tudnunk kell, hogy a vastagság nem minden esetben van összefüggésben a kopásállósággal. A kopásállóságért általában egy speciális réteg felel, amit különböző vastagságú elem eken is megtalálhatunk.

Természtesen a padlólap vastagaságának nagy szerepe van viszont a szigetelésben és a hőérzetben is. Bár a padlólapok alá teszünk szigetelőanyagot, a vastagabb felület mégis melegebb érzetet ad a lábunknak.

 

Ha a fentiek alapján már körvonalazódtak az igényeink, akkor még azt is figyelembe kell vennünk, hogy a laminált padló méretek mellett a mintázatnak is nagy jelentősége van. Egészen más hatást érhetünk el különböző fózolással, elosztással és szélvágással.

 

Aranyszabálynak tartják, hogy a kis térbe kis méretet, nagy térbe nagy méretet kell használni. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy a színekkel és a méretekkel játszva, könnyen lehet, hogy megdől ez az aranyszabály.

Comments are closed.