Parketta színek kiválasztása
Parketta színek kiválasztása
2019.09.20.
Laminált padló lerakás sajátkezűleg
Laminált padló lerakás házilag
2019.12.02.
Mind

Laminált padló méretek

Laminált padló méretek választása

Laminált padló méretek közül is csak az elmúlt 5-10 évben van lehetőségünk válogatni. 

A laminált padló méretek is leginkább optikailag befolyásolják a szoba látványát, a térérzet növelése általában az egyik legfontosabb szempont a választásnál.
Ezt az igényt követik a gyártók is, amikor különböző laminált padló méretekkel jelennek meg a piacon. Ahol a négyzetméterek tekintetében meg van kötve a kezünk, optikailag még mindig nagyon sok lehetőségünk van a megfelelő laminált padló méretek használatával.

Írtunk már arról, hogy a parketta színek hogyan hatnak a helységekben, ugyanigy létjogusultsága van annak, hogy a laminált padló méretekről is ejtsünk néhány szót.

Ugyanazzal a színnel, de más és más laminált padló méretek alkalmazásával teljesen más benyomást kelthet a padló ugyanabban a szobában. Ugyanakkor a laminált padló méreteknek jelentősége van az ellenállóság és a hőérzet szempontjából is. 

Laminált padló méretek kiválasztása

Méret tekintetében három adatot kell figyelembe venni. Szélesség, hosszúság, és a vastagság. A szélesség és hossz kiválasztása nem csupán egy döntés, de egy komoly választás a design tekintetében, ami az egész padló összképére nagy hatással van. A vastagságot leginkább praktikus szempontok alapján érdemes választani.

Milyen széles legyen a panel?

A hagyományos szélesség (135 mm) mellett igen “széles” a választék áll rendelkezésünkre. A tradicionális méreteket már igazából akkor választjuk, amikor régi parketta padló érzetét szeretnénk otthonunkba varázsolni. Ha ez a célunk, akkor különösen jól fognak mutatni a két vagy három párhuzamos osztással készült lapok. Ezeknél a szélesség 135 mm, de a mintázat miatt olyan érzést kelt, mintha keskeny, parketta lenne.

Keskeny panel méret

Ha autentikus, rusztikus hatást szeretnénk elérni vagy akár a legmodernebb külsőt keressük, a szélesebb laminált padló méretek közül válasszunk! Széles laminált lapokat 193 mm-től akár 243 mm-ig találhatunk a piacon. Minél szélesebbet választunk, annál kevesebb összeillesztés lesz a padlónkon, és annál tágasabb érzést kelt a helységben.

Laminált padló méretek-széles

A panel hosszúsága drámai hatást nyújthat

Minél szélesebb laminált padlót választunk, annál hosszabb elem fog igazán illeni hozzá.

És minél hosszabb méretű egy-egy padlólap, annál nagyobb térérzetet kölcsönöz a helyiségnek, ahol használjuk.

A modern trendek a tágas, nagy tereket helyezik előnybe, ahol ezek az extrém szélességű és hosszúságú lapok igazán jól mutatnak. Nagy, világos szobában elhelyezett, hosszú laminált lapok vezetik a tekintetünket. Különösen, ha a padlólap száliránya a fény irányába fut.

 

 

Vastagságot a praktikusság határozza meg

8mm-től egészen 14 mm-ig találhatunk laminált lapokat az üzletekben. Az anyag vastagsága sokszor összefüggésben van a ellenállósággal is. Minél nagyobb egy laminált padlólap ellenállósága, annál jobban bírja a kiképzést az olyan helységekben, ahol nagy igénybevételnek van kitéve. Annál nehezebben törik el például, ha valamilyen tárgyat leejtünk.

Tudnunk kell, hogy a vastagság nem minden esetben van összefüggésben a kopásállósággal. A kopásállóságért általában egy speciális réteg felel, amit különböző vastagságú elem eken is megtalálhatunk.

Természtesen a padlólap vastagaságának nagy szerepe van viszont a szigetelésben és a hőérzetben is. Bár a padlólapok alá teszünk szigetelőanyagot, a vastagabb felület mégis melegebb érzetet ad a lábunknak.

 

Ha a fentiek alapján már körvonalazódtak az igényeink, akkor még azt is figyelembe kell vennünk, hogy a laminált padló méretek mellett a mintázatnak is nagy jelentősége van. Egészen más hatást érhetünk el különböző fózolással, elosztással és szélvágással.

 

Aranyszabálynak tartják, hogy a kis térbe kis méretet, nagy térbe nagy méretet kell használni. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy a színekkel és a méretekkel játszva, könnyen lehet, hogy megdől ez az aranyszabály.

Laminált padlóink itt találhatók: https://trendpadlok.hu/termekeink/laminalt-padlo/

Comments are closed.