Laminált padló lerakás házilag

Laminált padló méretek választása
Laminált padló méretek
2019.10.16.
Mi az SPC padló 2
Mi az SPC padló?
2023.04.11.
Mind

Laminált padló lerakás házilag

Laminált padló lerakás sajátkezűleg

Laminált padló lerakás egy olyan művelet, amit egyre többen oldunk meg saját kezűleg, házilag. Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy milyen frusztrációt okoz, amikor azért nem halad a lakásfelújítás vagy az építkezés, mert a mesterekre kell várnunk. Ez a várakozási idő az elmúlt években az elviselhetetlenségig megnőtt, és nem ritka, amikor egy-egy szakember önhibáján kívül is hónapokat várat magára.

Különösen idegörlő ez, amikor már csak a festés és burkolás van hátra, amikor már látszik a fény az alagút végén. 

Számos más előnye mellett, már csak ebből a szempontból is érdemes megfontolni a laminált padló használatát, ha burkolásról van szó. Szerencsére a laminált padló lerakása tényleg nem nagy ördöngösség, nincs szükség hozzá szakértelemre és méreg drága eszközökre sem.

Rengeteg oktató videót és útmutatót találhattok a gyártóktól a neten, amelyek segítenek, és lépésről lépésre vezetnek minket a laikus szemmel akár bonyolultnak tűnő folyamaton keresztül.

Mi is szeretnénk nektek ebben segítséget nyújtani, ezért összeszedtünk egy pár jó tanácsot, amit feltétlen észbe kell tartani a laminált padló lerakása közben, ahhoz, hogy tökéletesen elégedettek tudjunk lenni majd saját munkánkkal és a végeredménnyel egyaránt.

Laminált padló lerakás házilag

Hőmérséklet, páratartalom

Fontos, hogy a laminált padlólapokat vízszintesen elhelyezve abban a helységben tároljuk, ahol majd használni fogjuk a lerakást megelőző minimum 48 órában. Ez a helység ne legyen 18 Cesius foknál alacsonyabb hőmérsékletű, és az aljzat beton hőmérséklete is minimum 15 fokos legyen. A szoba páratartalma 50% és 65% között ideális.

Aljzat padló előkészítése

A laminált padló lerakása az aljzat ellenőrzésével kell, hogy kezdődjön. A padlónak makulátlanul tisztának, síknak és száraznak kell lennie. Nem előírás, hogy beton legyen a laminált padló alatt, sok esetben van lehetőség előző burkolat tetejére tenni az új padlólapokat, de mindenképpen alaposan meg kell tisztítanunk a felületet. A repedéseket és a 2-3 mm-nél nagyobb eltéréseket ki kell egyenlíteni vagy le kell csiszolni, hogy az egyenetlen felület miatt nehogy  nem várt rések keletkezzenek a panelek között.

Pontos méretek

A következő lépés a helység pontos méreteinek rögzítése. Fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy sajnos nagyon sok esetben nem pontosan derékszögűek a falak. A szabad szemmel nem látható különbségek is komoly problémát okozhatnak, amikor a laminált padló lerakására kerül a sor. Ennek kiküszöbölésére és a padló anyagának hőre történő változásai miatt tanácsos a fal mellett 10-15 mm-nyi rést elhagyni. Ezt a rést semmiképpen ne töltsük fel semmivel, még vezetékekkel sem. Természetesen ez a rés nem lesz látható, hiszen a művelet végén, amikor szegélyléceket vagy burkolatváltókat helyezünk a szélekre, ezek a rések eltűnnek a szem elől.

A szoba pontos méretei és a laminált panelek méretének egybevetésével könnyen kiszámolhatjuk, hogy hány egész panelsor elhelyezésére van lehetőségünk. Ha toldásra van szükségünk, érdemes a toldást szimmetrikusan elosztani a két oldal között, és figyeljünk arra, hogy az utolsó panelsor szélessége ne legyen kevesebb mint a panelek fele.

Rajzoljuk be ceruzával, hogy hova fog esni az utolsó panelsor, és a laminált padló lerakást a teljes panelek lerakásával kezdjük. A szélén hagyjuk ki a vágott panel helyét, és azt a legvégén tegyük csak a helyére.

Megfelelő alátétek használata

A laminált padló lerakás egyik sarkallatos pontja a megfelelő alátétek használata. Ennek legalább olyan jelentősége van, mint az aljzat padló előkészítésének. Először 0,2 mm-es párazáró fóliát terítsünk az aljzatra kádszerűen. A kádszerű elhelyezés azt jelenti, hogy a falakra felhajtva tegyük le a fóiát. Ne aggódjunk, ezt ugyanúgy el fogja takarni a takaróléc mint a falak mentén elhagyott működési légteret. Ez a fólia fogja megakadályozni, hogy alulról bepárásodjon a padló, és a gyártók is csak akkor vállalnak garanciát a termékükre, ha terítünk ilyen fóliát a padló alá.

A fólia állhat több darabból, de figyeljünk arra, hogy a 20 cm-es fedéssel rakjuk le a toldásokat és ragasztószalaggal rögzítsük őket egymáshoz. Fontos tudnivaló, hogy ha fa vagy fa alapú aljzatok használata esetén tilos párazáró fóliát használni!

Ezután következnek a lépés- és kopáshang csökkentő alátét lemezek elhelyezése. Ne felejtsük el, hogy ezeket a lemezeket már nem lehet fedéssel egymásra illeszteni. Tegyük őket egymás mellé, és ragasztószalaggal rögzítsük őket is egymáshoz!

Eszközök, szerszámok

A legtöbb háztartás nincs felszerelve különleges és drága szerszámokkal felszerelésekkel. Különösen igaz ez, ha egyébként nem szoktunk hasonló tevékenységeket folytatni otthonunkban. A legtöbb embert az tartja vissza a laminált padló lerakástól, hogy úgysincs hozzá megfelelő eszköze és szerszáma. 

Ez valószínűleg nagyrészt igaz is. A jó hír viszont, hogy nagyon egyszerű, könnyen és olcsón beszerezhető eszközöket kell használnunk a munkálatokhoz. A laminált padló lerakás végén pedig ezeket a szerszámokat el is tehetjük, mert jól jöhetnek később is, ha már most ráéreztünk a barkácsolás ízére.

Nézzük mire is lesz szükségünk:

  •  0,2 mm vastagságú PE fólia
  • Lépés- és hangszigetelő anyag
  • Távtartó szerszám (ék)
  • Fűrész
  • Kalapács
  • Mérő- és ragasztószalag

És ennyi. Reméljük kedvet kaptatok ahhoz, hogy a saját otthonotokban sajátkezűleg rakjátok le az új padlót. És ne feledjétek, ha bárhol elakadtok vagy elbizonytalanodtok, a Trendpadlók szakembereit mindig hívhatjátok. Több mint 20 éves tapasztalattal a hátunk mögött tudunk nektek segíteni. Nagyon régen dolgozunk a szakmában, így bátran elmondhatjuk, hogy nem csak a laminált padló lerakásában, de lakberendezési ötletekkel vagy akár kivitelezési munkálatok lebonyolításával is nyugodtan kereshettek bennünket.

Sikeres munkát kívánunk a laminált padló lerakásához!

 

Comments are closed.